17. marraskuuta 2010

BM-matka 1/3: Tampere Jazz Happening

Ensimmäinen vierailukohde Tampereen benchmarkking-matkallamme oli Tampere Jazz Happening. Kiireisenä tapahtuman aattona meidät vastaanottivat Minna-Kaisa Kuivalainen ja Raisa Sihvola.

Jazz Happeningia järjestetään Tampereen Muussikkijuhlien alla samoin kuin vuorovuosin järjestettäviä Tampereen Säveltä ja Tampere Biennalia. Tampereen Musiikkijuhlat on toiminut vuodesta 1990 lähtien ja on osa kaupungin kulttuuritoimea. Musiikkijuhlat työllistää 3 vakituista henkkilöä + 5-6 harjoittelijaa ja talkooväen. Vakituisen henkilöstön työllistäminen on ollut mahdollista kokoamalla tapahtumia saman katon alle, jolloin kaikki työskentelevät kaikkien tapahtumien parissa, ja töitä riittää ympärivuotisesti. Kaupunki rahoittaa Musiikkijuhlia noin 70%:lla, lisäksi tuloja saadaan OPM:ltä ja säätiöiltä.

Tapahtumat tuovat Tampereelle rahaa vuosittain noin 60 miljoonaa euroa, ja vuonna 2011 avataankin Tampereen tapahtumatoimisto. Tapahtumatoimiston tehtävänä on suurten tapahtumien hankkiminen ja tapahtumajärjestämisen toiminnan kehittäminen kaupungissa. Myös kulttuuri- ja matkailutoimijoiden välisen yhteistyön kehittäminen on käynnissä. Tamperetta vaivaa muun muassa sama ongelma kuin Kuopiotakin: samaan aikaan järjestetään useita isoja tapahtumia, jolloin majoituskapasiteetti ei riitä.

Musiikkitapahtumista Tampereen Sävel on suurin 20 000 hengen kävijämäärällään ja Biennal pienin 2 000 kävijällä. Tampere Jazz Happeningissa vierailee vuosittain noin 9 500 henkilöä. Jazzin yleisöstä 2/3 tulee Pirkanmaalta ja 1/3 pääkaupunkiseudulta, esiintyjiä ja kävijöitä saapuu myös ulkomailta (esim. Tallinna, Riika). Jazzin budjetti on 200 000€, josta markkinoinnin osuus on noin 13 000€.

Tampere Jazz Happening on nykyjazz- festivaali, jossa soitetaan vain modernia jazzia. Festivaalilla on joka vuosi uusia bändejä esiintymässä, ja festivaalin vetovoimaisuutta kuvaa kansainvälisten bändien kiinnostus tapahtumaa kohtaan.

Miksi Tampere Jazz Happening on Suomen paras nykyjazz-festivaali?
- Järjestäjät ja talkootyöntekijät tykkäävät tehdä tapahtumaa yhdessä.
- Sijainti keskustassa ja tapahtumarakennusten historiallisuus
- Nuoria houkutellaan aktiivisesti osallistumaan tapahtumaan, jolloin Jazz on nuorekas nykyfestivaali 20 vuoden kuluttuakin
- Kaikilla on tasavertainen mahdollisuus osallistua festivaaleille (ei ennakkoon paikkojen myyntiä yrityksille)

Mitä Jazz Happening aikoo kehittää?
- yhteistyö GoTampereen kanssa
- Miten saada asiakkaita (matkailijoita) tapahtumaan tapahtuman itsensä takia?
- Matkailu + kulttuurituotteen paketointi
- Matkailutoimijoiden tulisi panostaa tapahtumiin, sillä tällä hetkellä ne vain ottavat hyödyn tapahtumien kävijävirroista. Mikäli yhteistyö ei kehity, kaikkia tapahtumia ei voida enää tulevaisuudessä järjestää.

Minna-Kaisa Kuivalainen muotoili osuvasti laajan yhteistyön merkityksen:
"On helpompi näkyä ja kuulua, kun tehdään yhdessä!"
...

BM-matka 2/3: PirFest ry.

Pirkanmaan festivaalt ry on perustettu vuonna 2005 ja sen jäseninä on 28 kulttuurifestivaalia. Aluksi festivaalien yhteistyöverkosto tuotti yhteisesitettä ja yhteisiä nettisivuja, mutta syksystä 2010 lähtien heillä on ollut käytössään myös yhteinen extranet. Extranetissä heillä on koottuna tavara- ja henkilöstöpankki sekä festivaaleja koskevaa infomateriaalia ja valokuvapankki. He ovat kokeneet extranetin toimivaksi, ja teiltä toimijoilta on tullut toiveita yhteisen extranetin perustamiseksi myös Pohjois-Savoon. Vielä on kuitenkin ratkaisematta minkä sivujen alaisuuteen ja missä muodossa sivut rakennetaan, mutta asiaa ollaan viemässä eteenpäin ja siihen palataan mahdollisimman pian.

Pirfestillä on käynnissä Voimaa verkostoista -hanke vuoden 2011 loppuun saakka. Isoimmat yhdistyksen toimijat kirjoittivat hankesuunnitelman, ja hankkeen tavoitteena on kehittää Pirfestiä sekä alueen festivaaleja. Mukana on 27 Pirkanmaan festivaalien jäsentä, jokainen festivaali maksaa 200-400€ vuodessa omakustannusosuutta. Hankkeen puitteissa he tuottavat mm:
- 2x kävijäkyselyt kaikille festareille
- kyselytulosten raportit
- festarien vertaisarviointia
- kehittämisseminaareja/ teematiimejä
- ympäristösuunnitelmia

Mitä hyötyä yhteistyöverkostosta on PirFestin jäsenille ollut?
Projektikoordinaattori Susanna Markkola mainitsi muun muassa alueellisen edunvalvonnan, verkoston tuen ja yhteismarkkinoinnin. Yhdistyksestä lähtee kuukausittain uutiskirje festivaalien järjestäjille, jolloin he pysyvät hyvin ajan tasalla paitsi verkoston tapahtumista myös muista festivaaleja koskettavista asioista.

PirFestissä toimijoiden välistä tutustumista on tuettu yhteisillä opintomatkoilla. Matkojen tarkoituksena on lähteä pois tutusta toimintaympäristöstä, tehdä töitä alueen festivaalien kehittämiseksi ja istua iltaa tutustuen toisiin toimijoihin.

********
Tapahtumamatkailuosaamisen uudet rakenteet -hanke päättyy 31.3.2011, joten meillä on vielä muutama kuukausi tehokasta toiminta-aikaa jäljellä. Savonia-amk:n opiskelija tekee opinnäytetyötä liittyen teidän toiveisiin ja ajatuksiin verkoston kehittämsiestä hankkeen jälkeen. Hän lähettää aiheesta teille kyselyn vielä tämän vuoden puolella, vastaattehan siihen aktiivisesti!

Mitä toivomuksia teillä on toiminnan suhteen seuraaville neljälle kuukaudelle?

********

15. marraskuuta 2010

BM-matka 3/3: Jouni Ortjun luento 4.11.2010

Tampereen matkalla Laatukoulutuksen Jouni Ortju luennoi mukana olleille tapahtumatoimijoille tapahtuman laadusta ja asiakastyytyväisyyden parantamisesta. Luento oli paljon keskustelua herättävä ja uusia ideoita nostattava, kiitokset siis vielä kerran Jounille!

Ohessa luentomateriaali sekä tapahtumatoimijoiden ryhmätehtävän tuotoksia.